Kan Analizinde Anti HBs Nedir, Kaç Olmalıdır?
İnsanlık olarak o kadar çok virüsle mücadele ediyoruz ki, şimdi saymaya başlasak ciltler dolusu kitap doldururuz. Bazı virüsler daha az zararlıyken, bazılarının kötü sonuçları olabilir. Bunlardan biri hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsünde bulunan protein antijenlerinden biri olan HB’lerBunu tespit eden vücudumuz, onunla savaşmak için anti HBs adı verilen bir antikor üretmeye başlar.
Vücudumuzdaki anti-HBs değerinin istenilen düzeyde olması yeterli kabul edilir çünkü hepatit B virüsü taşımasak bile bu antikorlar sayesinde bağışıklık kazanırız ve hatta bu hastalığa bir daha yakalanmayız. Çünkü anti HBs testi yapılır ve gerekli görüldüğü durumlarda bu antikorun vücudumuzdaki maliyetine bakılır. Anti HBs nedir ve kaç tane olmalı, test pozitif çıkarsa ne olur, gelin hep birlikte soruların cevaplarına yakından bakalım.
Temel bir tarif yaparak başlayalım; Anti-HBs nedir?
Sarılık olarak da bilinen hepatit B virüsü, kısaltılmış HBV Karaciğer iltihabına neden olan bir virüs türüdür. Hepatit B virüsünde antijen özelliği taşıyan çok sayıdaki proteinden biri HB’ler olarak adlandırılır. Anti HBs ise adından da anlaşılacağı üzere vücudumuzun HBs antijenik proteinine karşı ürettiği bir tür antikordur.
Anti HBs ne işe yarar?
Vücudumuza bir virüs, mikrop veya bakteri girdiğinde bağışıklık sistemimiz bu yabancılarla savaşmak için mevcut hücreleri o bölgeye yönlendirir, yok olsalar bile bu hücreleri üretirler.İşte anti HBs, vücudumuza giren hepatit B virüsü ile başa çıkmak için üretilen bu antikor hücrelerinden biridir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hepatit B virüsü vücudumuza girdikten sonra HBs antijen proteini saptanır. en fazla 6 ay içinde Vücudumuz anti HBs antikoru üretmeye başlar. Anti HBs antikoru, hepatit B virüsünün antijen proteini olan HBs ile savaşmakla kalmaz, aynı zamanda bu hastalıkla bir daha baş etmeyeceğimiz mesajını da verir.
Anti HBs testi nasıl yapılır?
Anti-HBs testi, doktor hepatit B virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan şüphelendiğinde veya kişi hepatit B’ye karşı aşılanmışsa kullanılır. Kontrol olmak istediğinizde yapılan bir testtir.Yani düzenli olarak yapılması gereken bir test değildir.
Hepatit B hastalığı şüphesi olduğunda klasik yöntemle koldan kan alınır. Alınan kanın laboratuvar tetkikleri Kandaki anti HBs antikoru sayılır.Yeterli antikor varsa test pozitif, yoksa negatif sonuç verilir.
İdeal anti-HBs değeri ne olmalıdır?
Anti-HBs testinde kişinin kanında milimetrede kaç mIU anti-HBs antikoru bulunduğuna bakılır. kişinin hepatit B virüsüne karşı bir savunma durumunda olduğunu gösteren İdeal anti-HBs maliyetinin en az 10 mIU/ml olduğu kabul edilmektedir.Daha yüksek olması sorun değil, daha düşük olması ise risk teşkil ediyor.
Anti HBs pozitif, yeterli antikor ürettiğiniz anlamına gelir?
Anti HBs testi sonucunda anti HBs antikor maliyetiniz 10 mIU/ml ve üzerinde ise anti HBs testi pozitif kabul edilir. Başka bir deyişle, kanınızda hepatit B virüsü ile başa çıkmak için yeterli antikor var. Anti HBs pozitif; Hastaysanız güzelleşeceğinize, hasta değilseniz korunacağınıza delalettir.
Hepatit B riskini gösteren anti-HBs negatif ne anlama gelir?
Anti HBs testi sonucunda anti HBs antikor maliyetiniz Anti HBs testi, 10 mIU/ml’nin altındaysa negatif kabul edilir. Başka bir deyişle, kanınızda hepatit B virüsü ile başa çıkmak için yeterli antikor yoktur. Anti HBs negatif; Bu, hepatit B virüsünün artık vücuttan atılmadığı ve bulaşıcı kaldığı anlamına gelir. Ancak böyle bir durumda anti-HBs testi tek başına kesin karar vermek için yeterli değildir.
Diğer hepatit B testleri ve anlamları:
- HBs Ag testi; Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış, karşılaşıp korunan ve aşılarını yaptırmış kişilerde negatif olabilir.
- Toplam anti HBc testi; Hiç hepatit B virüsü ile karşılaşmamış ve aşı olmuş bireylerde negatif, bulaşıp korunan bireylerde ise pozitif olabilir.
- Anti HBs testi; Hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış bireylerde negatif, maruz kalıp korunan ve aşılanmış bireylerde pozitif olabilir.
Yayın olarak görülen Hepatit B hakkında bilmeniz gerekenler:
Hepatit B virüsünün neden olduğu hastalıklarla sıklıkla karşılaşmak mümkündür. Anneden bebeğe geçebilir, cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir veya virüsü içeren sıvı ve kanla etkileşime girerseniz. Düzgün bir şekilde sterilize edilmemiş sıradan maddelerden geçme olasılığı da oldukça yüksektir.
Hepatit B virüsü doğrudan bir kişinin karaciğerini hedef alır. siroz, karaciğer kanseri, Sarılık yani karaciğer iltihabı gibi hastalıklara neden olur.Genel olarak enfeksiyondan sonra 6 gün içinde vücuttan atılır ve hatta birçok kez herhangi bir belirti göstermez ancak vakaların yüzde 20’sinde neden olduğu enfeksiyon kronikleşir.
Hepatit B’nin bazı belirtileri şunlardır:
- zayıflık
- Yorgunluk
- Tükenmişlik
- İştah kaybı
- vücut ısısında artış
- Mide bulantısı
- Kusma
- Koyu idrar
- cildin sararması
- göz sararması
- Eklem ağrısı
- kas ağrısı
- bulanık bilinç
- daha sık kanama
Kişinin vücuduna hepatit B virüsü bulaştığı durumlarda görülen belirtilerden bazıları bu formdadır. Bu semptomlardan Bunlardan biri veya birkaçı farklı yoğunluklarda görülebileceğindenbazen rastgele bir semptomun olmadığı durumlar vardır.
Gebelerde hepatit B riskine dikkat etmek gerekiyor:
Annede hepatit B virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon varsa, hamilelik sırasında bebeğe geçme şansı oldukça yüksektir. Maalesef yeni doğanlar için son derece riskli bir durum. Bu nedenle planlı bir hamilelikten bahsediyorsak anne adayının hepatit B ve benzeri virüsleri kesinlikle taşımadığından emin olmak için test yaptırması önerilir. Daha önce aşı olmuş olsanız bile kontrol ettirmenizde fayda var.
Kişinin hepatit B virüsü ile uğraşıp uğraşmadığını belirtmek anti HBs nedir, kaç tane olmalı, pozitif olmak ne demektir? Aşağıdakiler gibi sık sorulan soruları yanıtladık: Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık bahislerinde olduğu gibi, anti-HBs hakkında en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.